Logg inn
Vil hjelper deg med testament og fremtidsfullmakt

Er det virkelig så farlig å snakke om livet etter døden?

11/1/2022
Foto:
Jula er den viktigste høytiden for de fleste i landet vårt. Jula 2020 blir annerledes for mange. «Hold avstand», sier myndighetene. «Jeg vil ha en klem» tenker vi. Da er det godt å vite at avstand også kan skape nærhet. Avstanden gjør at vi lengter etter nærhet, godhet, en klem, etter fysiske møter igjen. Og mange vil søke å ta igjen nærhet i jula, en nærhet som fører til mye godhet.

Vi er vant til å være trygge i Norge, men pandemien har skapt mye usikkerhet og frykt. Frykt for å miste jobben, at noen kan bli sjuke, at foreldre og besteforeldre kan dø av virus. I Danmark har frykten for Korona ført til at mange fler skriver testament. Kanskje har flere av oss innsett at vi ikke er udødelige. Det kan vi alle lære noe av: Et testament er et verdidokument som trumfer alle andre dokumenter, og julen gir både åpning og ro til refleksjon om temaet. Hvordan vil jeg at mine eiendeler skal fordeles? Den eldgamle julepynten, bunaden etter oldemor, alle de personlige tingene jeg er så innmari glad i. Hvem skal forvalte de tingene hvis jeg dør en gang?

For vi sier jo «hvis» i Norge og ikke «når», ikke sant?

Jan Olav Ryfetten, Arv.no

For mange handler jula om håp. Juleevangeliet leses i alle kirker, og foruten obligatoriske barnedåper og bryllup, er julaften det første og siste besøket vårt til kirken i året. Familier samles, mennesker du knapt har møtt de siste årene ønsker deg en riktig god jul og overrekker gaver. Julekort og bilder kommer i posten, eller på Facebook, da. Og vi må selvfølgelig ikke glemme at jula tross alt er for de minste og nissen spør: «finnes det noen snille barn her?»

Jula, gamle tradisjoner og nye testamenter?

Folk flest blir kanskje litt snillere i jula. Også barna. Og kanskje er det ikke så rart at vi glatt hopper bukk over samtaler som kan sette både pinnekjøtt og ribbe i halsen?

For vi snakker jo ikke om arv og testamenter når familien først er samlet. Eller?

Alle bør skrive et testament og endre det underveis på livsreisen sin. Mange hevder at det er alt for tidlig å skrive et testament når man for eksempel er i 30- eller 40-årene. Har du tenkt på at arveloven ikke beskytter samboere eller kjærester?

Ny arvelov fra 1. januar 2021

Den nye arveloven trer i kraft i 1. januar 2021. Denne artikkelen tar for seg en del ting du bør være klar over.

Et testament sikrer at dine ønsker blir ivaretatt dersom noe skulle skje. Det er en flott julegave du kan gi til deg selv og andre. Å skrive testament handler om å ta vare på flokken sin. I en utrygg tid er trygghet og forutsigbarhet viktigere enn noen gang. På arv.no kan du skrive testament.

Julenissens gode hjelpere, og dine?

I tillegg til det du velger å gi dine nærmeste, er det mange som velger å gi en gave til én eller flere gode hjelpere de har møtt på livsreisen sin. De fleste har møtt én eller flere som har løftet eller hjulpet oss underveis. Vi er alle Askeladden i eget liv, vi møter gode hjelpere, og her har vi en gylden mulighet til å gi litt tilbake.

De fleste har én eller flere hjertesaker de brenner for. Noen tror man må gi bort alt eller ingenting, det er ikke riktig. Man kan gi bittelitt, litt eller ganske mye. Til én eller flere. Det er helt opp til deg. Du kan også testamentere bort eiendeler.

En god regel er familie og venner først, så gode formål.

En gave på f.eks. 5000 kroner til det lokale idrettslaget som en takk for tiden ungene fikk der, eller litt mer eller mindre til andre gode hjelpere du har møtt på livsreisen. Speideren, menigheten, skytterlaget, vi har alle vært engasjert et sted eller fått hjelp av noen.

Igjen: Det er du selv som avgjør om gode hjelpere skal få en stor eller liten påskjønnelse. Og for mottakeren er alle gaver like verdifulle, uansett størrelse. I Norge, og kanskje i verden for øvrig, er det et uttrykk som ofte blir brukt: «Det er tanken som teller». Men dersom ikke handlingen står i samsvar med våre tanker, da blir det kun med tanken - og tankelesere er de færreste av oss. Det er forskjell på en god intensjon og en god handling, selv om begge naturligvis er beslektet.

På arv.no har vi lagt til rette for at du kan inkludere en testamentarisk gave til ett eller flere gode formål i ditt testamentet hvis du vil. Det er helt greit hvis du ikke vil også, mange velger å testamentere alt til familie og venner. Du avgjør. Men det viktigste først: Du bør opprette et testament og det kan du gjøre her.

Del gjerne